Skip to main content

Saya Rasa Mahu Menangis

Kisahnya di pagi hari ini komputer aku tidak bermula seperti biasa kerana merepair hard disk badsectors. Bila komputer sudah start, aku lihat pada my computer, 2 daripada 4 volume hard disk jadi kosong. Untuk pengetahuan, aku ada 2 internal hard disk total 1.3TB. Aku jadikan yang 320GB sebagai back up hard disk kerana hard disk ini baru tukar sebab pernah rosak sebelum ni. Tiba-tiba hari ini hard diskh yang dijadikan sebagai backup itulah yang rosak. Namanya backup, tapi semua file hilang. Apa nak backup cam tu ye? Selepas ini aku akan keluarkan harddisk itu dan jadikan sebagai external.

Habis segala installer software, steam games, lanun gamesssssss, moviesssssssss , tv seriessssssssss, font, brush, gambar kenangan sejak sekolah, design, code-code yang telah diubahsuai.. it takes more than a year for all this! Nak marah siapa pun tak tahu!

entri ini ditulis dalam keadaan yang blur, kecewa, marah, sedih…

eastbullet

Eastbullet nama samaran dari nama sebenar Naim. Merupakan seorang pekerja 8 pagi – 5 petang. Meminati bidang IT, coding, photoshop dan games. Meluangkan lebih dari 3 jam menggunakan internet.

23 thoughts to “Saya Rasa Mahu Menangis”

  1. Bersimpati..sabar la byk2 ye…
    Kot la tbe2 Allah nak wat suprise, ade blik file2 dlm tu..or tmpt lain..
    Jgn badmood2 🙂

  2. ugh…aku pernah banyak kali kena benda macam ni…segala benda yang jadi harta pusaka peninggalan nenek moyang turun temurun boleh hilang camtu je….rasa nak hempas je HD tu…

    last2, aku beli 2 bijik HD 2TB, configure RAID utk buat backup…selesai masalah, walaupun macam membazir ruang isi 2 HD dengan benda yang sama, at least skang aku tak rasa marah sgt klu tetiba 1 HD buat hal….

  3. hah.. mmg situasi camni aku pernah nangis.. tapi masa tu aku beckup kat kdeai cina, tapi cina tak backup.. aku sampai mau amik laptop.. hilang sumenye data.. aku sudah marah.. mata aku sudah berair, mata putih menjadi merah.. mulut aku tak berhenti membebel.. cina sudah takut.. dia bagi duit aku balik. aku sound dia.. duit ni boleh ganti semua saya punya data ka? member lain dia sudah lari.. tak mau masuk campur.. aku pun belah.. tiada pertumpahan darah berlaku..

  4. Oh..teringat dulu backup data pakai pendrive..Dalam tu banyak gak gambar2 time sekolah…Last2, pendrive tu hilang terus, bukan rosak, tapi sedih gak macam dalam kes ni..

    Sekarang, backup data pakai harddisk…Harap2 harddisk ni takkan rosak sebab banyak gak file2 penting dalam tu..

  5. bnde sama jadi pada aku.. tp aku bli external HD samsung 500GB, simapn brg byk gila igt selamat last2 rosak HD tu mngis xbrlagu la..huhuh

  6. kalau bende2 tu terdelete kat hard disk tu, agak2 code2 die tu ade lagi x? pasal, ade care die kalau nak dpt blk brg2 tu, tp kene hantar hard disk tu kat mane2 hacker. tm streamyx (kot?) ade bagitau…

  7. sabarlah EB..mmg kena sabar wlaupun mungkin ckp senangkan..suruh sabar..

    sy pernah bhadapan dgn situasi yg agk serupa..processor terbakar dsbbkan housemate guna laptop spjg mlm atas karpet..pg esok buka laptop tak boleh..hilang sgla assignment yg dah dibuat hmpir sbulan persediaan..

    jd, mmg kena byk sbar..tp menangis tak salah.. 🙂

      1. HD tak rosak, tp laptop model sy tu kalau nak kuarkan HD mmg susah sgt..kena hntr kedai..atau kalau nak kuarkan sndiri mmg body laptop tu kena rosakkan..kalau nk tukar processor pun harga mcm laptop baru..jd sy blilah laptop bru.. bila dh lma tu bru lah rosakkan laptop tu demi nak kuarkan HD..huhu

  8. Banyakkan bersabar,bro.Pernah kena perkara yg sama gak.Pernah backup fail2 penting dalam cd dan thumbdrive tapi 1 rosak, 1 hilang.memang rasa angin satu badan tapi nak buat camne,benda dah jadi.

  9. takut btol jd cm tu..lptp yaty ni da mkin byk prob..dah la takde backup pape lg..huhu

    pikir gak kalo backup lam HD tkut jd cm ni jugak..

    pape pun sabar ye..jgn marah2..

  10. rasanya leh dapat balik tu. Kena cari software untuk recover balik benda yang hilang. Data tu semua masih ada dalam hardisk rasanya.

Leave a Reply