Skip to main content

Tutorial Cut Objek Dalam Gambar Dengan Adobe Photoshop

Selepas tutorial transparent header lepas, tutorial kali ini dapat juga diaplikasikan dalam pembuatan header blog. Dari apa yang EB lihat ,kebanyakkan blogger Malaysia gemar untuk memaparkan diri pada header. Tidak kiralah sama ada satu tubuh badan penuh, atau muka sahaja. Malangnya ada yang tidak tahu macam mana hendak cut gambar dari gambar penuh, tapi hanya meletakkan gambar berbentuk petak sahaja pada header blog. Jadi di dalam entri tutorial ini EB kongsikan 3 cara untuk cut gambar menggunakan magnetic lasso tool, eraser, dan edit in quick mask mode.

Contoh Hasil Cut Objek Dalam Gambar Dengan Adobe Photoshop :

 

tutorial cut gambar photoshop
Gambar Asal
tutorial cut gambar photoshop
Teknik Cut Gambar Magnetic Lasso
tutorial cut gambar photoshop
Teknik Cut Gambar Mask
tutorial cut gambar photoshop
Teknik Cut Gambar Eraser

Tutorial Video Cut Objek Dalam Gambar Dengan Adobe Photoshop :

Dari Youtube – Cut Objek Dalam Gambar

——- Versi Gambar ——-

Guna Eraser Tool

tutorial cut gambar photoshop
tutorial cut gambar photoshop
tutorial cut gambar photoshop
tutorial cut gambar photoshop

Guna Magnetic Lasso Tool

tutorial cut gambar photoshop
tutorial cut gambar photoshop
tutorial cut gambar photoshop

tutorial photoshop eastbulletdotcom

eastbullet

Nama diberi Naim namun nama samaran eastbullet digunakan. Masih seorang pelajar. Meminati bidang IT, coding, photoshop dan games. Meluangkan lebih dari 3 jam menggunakan internet. Sebarang pertanyaan boleh emelkan pada na_fajr_mcr@yahoo.com

18 thoughts on “Tutorial Cut Objek Dalam Gambar Dengan Adobe Photoshop

  1. thanks for the tutorial… memang sangat membantu… sampai hati kau potong safiq rahim.. owh drag macam tuh jer kalau nak masukkan gambar lain.. senang2..

  2. Aku punya lappy mmg ada masuk cs5, tapi belajar jap jee..pas tu bila dh bizi ngan mende lain habih sumer ditinggalkan…

    #Len kali nk wat p/s leh le aku refer kat sini….

    1. photoshop ni memang memudahkan. memang berbaloi dengan harga yang beribu-ribu ringgit Malaysia.. kalao nak photoshop free tanpa trial, EB biasa cari di forum tehparadox.

    1. setuju sangat. aku pun ada cakap dalam tutorial video kalau nak guna magnetic, gambar kene sharp. tapi polygonal lasso tool kalao tak pandai guna gambar akan nampak bersudut-sudut.

Leave a Reply