Skip to main content

Tutorial Membuat Transparent Header Dengan Adobe Photoshop

How To Make Transparent Header for Blogs, Macammana Buat Header Blog Tanpa Background, How To Remove Header Background, Tutorial Using Adobe Photoshop, Tutorial Header Transparent, Cara Buat Header

Setiap orang mempunyai citarasa masing-masing tentang header blog ini. Ada yang suka header transparent, ada suka besar-besar, ada juga suka yang berwarna-warni. Ramai juga EB lihat cuba untuk membuat transparent header, namun usaha mereka gagal. Biasanya bukan disebabkan template blog tersebut, tapi imej yang digunakan itu sendiri. Kunci utama untuk membuat transparent header blog adalah dengan save imej dengan format png, bukan jpg seperti yang kerap kali kita gunakan. Alternatif lain, boleh juga save imej dalam format gif untuk transparent imej ini. Namun ini amatlah tidak digalakkan kerana imej berformat gif kurang menarik dan tajam berbanding format png.

header blog
sebelum diedit
header blog
selepas diedit

Tutorial transparent blog header

——————- VERSI GAMBAR———————–

tutorial blog header transparent

tutorial blog header transparent

tutorial blog header transparent

tutorial blog header transparent

Jika anda tiada adobe photoshop, boleh juga cuba membuat header blog transparent dengan menggunakan software percuma iaitu Photoscape. ( Tutorial Transparent Header Blog Dengan Photoscape )

Jika ada sesiapa yang mahu mintak tolong buatkan header blog transparent, just drop your comment. I will try my best to help you!

tutorial photoshop

 

eastbullet

Eastbullet nama samaran dari nama sebenar Naim. Merupakan seorang pekerja 8 pagi – 5 petang. Meminati bidang IT, coding, photoshop dan games. Meluangkan lebih dari 3 jam menggunakan internet.

8 thoughts to “Tutorial Membuat Transparent Header Dengan Adobe Photoshop”

  1. hoho..aku pun tengah belajar nak buat header yang menarik. Apapun, ko bagi aku satu lagi idea baru. Bagus. Thanks aa..

  2. aku nak try buat jugalah nanti kalau ada masa.. tak tahu nak buat macam mana transparent nih.. hurm.. harap jadilah.. pakai cs3 nie boleh tak???

  3. wah,dah lama kot cr benda alah ni..nk bertanya tkut..sbb slalu je blogger yg hebat2 ni tak layan pun..tp EB tak gitu 🙂

Leave a Reply