Game Terbaik Sepanjang 2011

game terbaik 2011

Tahun 2011 sudah sampai di penghujungnya. Pelbagai games telah dipasarkan tak kiralah untuk platform PC, XBOX, PS3 ataupun Wii. Game yang terkenal seperti PES 2012, Fifa 2012, Call of Duty dan Battlefield memang dinanti-nanti. Namun game yang paling lama diidam oleh gamers,Diablo 3 masih lagi belum dipasarkan. EB sendiri tak sabar nak main Diablo 3 ni. Tanpa membuang masa, dalam entri ini EB kongsikan nominess dan pemenang bagi anugerah game mengikut genre masing-masing. Antara genre yang ada adalah Racing game, First Person Shooter, dan Puzzle game. Semua senarai ini diambil dari pihak Gamespot.

Game Aksi dan Explorasi ( Action and Adventure )

Calon-calonnya adalah :

  • Batman: Arkham City
  • Deus Ex: Human Revolution
  • L.A. Noire
  • Saints Row: The Third
  • Uncharted 3: Drake’s Deception

Dan pemenangnya adalah!!

batman arkham city game terbaik

Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Bercirikan Pemanduan ( Driving Game )

Calon-calonnya adalah :

  • DiRT 3
  • F1 2011
  • Forza Motorsport 4
  • Mario Kart 7
  • MotorStorm: Apocalypse

Dan pemenangnya adalah!!!
dirt 3 game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Lawan-lawan ( Fighting Game )

Calon-calonnya adalah :

  • Dead or Alive: Dimensions
  • Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy
  • The King of Fighters XIII
  • Mortal Kombat
  • Ultimate Marvel vs. Capcom 3

Dan pemenangnya adalah!!!
king of fighter game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Berbentuk Platform ( Platformer Game )

Calon-calonnya adalah :

  • LittleBigPlanet 2
  • Ms. ‘Splosion Man
  • Outland
  • Rayman Origins
  • Super Mario 3D Land

Dan pemenangnya adalah!!!
rayman origin game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Berbentuk Penyelesaian Masalah ( Puzzle Game )

Calon-calonnya adalah :

  • Catherine
  • Ghost Trick: Phantom Detective
  • Ilomilo
  • Portal 2
  • Stacking

Dan pemenangnya adalah!!!
portal 2 game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

RPG( Role Playing Game )

Calon-calonnya adalah :

  • Dark Souls
  • The Elder Scrolls V: Skyrim
  • Tactics Ogre: Let Us Cling Together
  • The Witcher 2: Assassins of Kings
  • Xenoblade Chronicles

Dan pemenangnya adalah!!!
skyrim game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Tembak-tembak( Shooting Game )

Calon-calonnya adalah :

  • Battlefield 3
  • Crysis 2
  • Gears of War 3
  • Killzone 3
  • Resistance 3

Dan pemenangnya adalah!!!
gears of war 3 game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Sukan( Sport Game )

Sedihnya PES 2012 tak tersenarai. Calon-calonnya adalah :

  • FIFA Soccer 12
  • Fight Night Champion
  • NBA 2K12
  • NBA JAM: On Fire Edition ( ntah pape ntah game ni!! )
  • Top Spin 4

Dan pemenangnya adalah!!!
nba 2k12 game terbaik
Maklumat lanjut, tonton video ini.

Game Strategi ( Strategy Game )

Calon-calonnya adalah :

  • Anno 2070 ( game ni bukan simulation ke??)
  • Anomaly: Warzone Earth
  • Frozen Synapse
  • Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars
  • Total War: Shogun 2 (memang terbaik dan tersusah EB pernah cuba!)

Dan pemenangnya adalah!!!
total war shogun 2 game terbaikMaklumat lanjut, tonton video ini.

Game Terbaik Overall

Semestinya Skyrim!!

skyrim game terbaik

Sejujurnya EB tak layan sangat pun Skyrim ni kerana game ni terlalu banyak makan masa kita. Dengan kata lain kita boleh lalai dengan main game ni. EB cuba untuk fahami dan hayati apa yang seronok sangat dengan Skyrim ni. Tapi sampai sekarang EB tak jumpa apa WOW faktornya. Dari analisa EB juga, Skyrim ni berbaloi untuk beli original bagi peminatnya kerana game ni memang panjang dan pelbagai cara kita boleh mainnya. Jika kita dah habis main dengan satu jenis character/races, kita mungkin nak cuba guna races lain dan cara lain.

Selesai tahun 2011, tahun 2012 menanti. Makin banyak game akan dipasarkan tak lupa pada PES 2013, Ghost Recond Advanced Warfighter 3. Tak tahulah sama ada PC EB masih dapat terima spec untuk game yang akan datang. Kalau tak, terpaksalah upgrade PC tak pun beli baru je!

share-it

5 thoughts on “Game Terbaik Sepanjang 2011

  1. wonderfull list yang di beri, tapi nak sentuh sikit bab Racing review tu. Dalam world list racing game NFS hotpersuit be no.3 atau selepas game F1 2011 . Boleh bagi url list ni?

    • saya kurang faham dengan pertanyaan ni. Tapi dari apa yang saya faham, Xboy nak tau list world rank racing games ke? Dari pengetahuan saya, tiada badan khas yang me-rank kan game. Kebanyakkan nya rank dari laman swasta seperti gamespot, ign, gameranking. Itu dari yang saya tahulah, mungkin ada kot badan khas yang me-rank kan game. Saya tak pasti. Maaf kalau ini tak dapat menjawab persoalan di atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>