Koleksi Fake Shot And Goal BAL PES 2012

pes 2012 demo

Inilah hasil mehabiskan masa sepanjang cuti semester antara Sem 1- Sem 2 EB belajar di UPM. Main Become A Legend PES 2012 je. Sepanjang main tu sempat save beberapa goal yang menggunakan cara Fake Shot. Tutorial Fake Shot untuk PES 2012*

Video Koleksi Fake Shot and Score Goal In BAL PES 2012

Sambil dengan video, layan lagu Hujan.. Ok tak?? he3! Teruskan membaca EastbulletdotCom dan jangan lupa sertai Fanpage Facebook EastbulletdotCom untuk ketahui perkembangan terkini blog EastbulletdotCom.

Tutorial BAL PES 2012 : Fake Shot

pes 2012 demo

Bila bukak PES 2012 je, mesti main Become A Legend ( BAL ). Jarang yang amat untuk main mode lain. Bagi yang tak tahu apa itu Become A Legend, jemput baca dulu entri EB bertajuk “PES 2012 Become A Legend : Menarik Tapi Tak Cukup Baik“. Banyak cara boleh kita gunakan untuk score goal dalam PES 2012 ni, antaranya ialah Fake Shot, Freekick dan Normal Shot. Kali ini EB nak kongsikan cara-cara nak score goal dalam PES 2012 BAL cara Fake Shot.

Video Tutorial How To Score Goal In PES 2012 BAL Fake Shot

Namun diingatkan, tak semua keadaan sesuai buat Fake Shot ni. Hanya jika kita dapat One-On-One dengan keeper je baru sesuai buat Fake Shot dalam BAL PES 2012 ni. Kalau macam tengah ramai-ramai defense kita buat Fake Shot, kemungkinan besar defense dapat tolak bola dari kaki. Harap tutorial Fake Shot untuk Become A Legend PES 2012 ni dapat membantu anda yang sukar nak jaringkan goal bila situasi one-on-one.

Kalau nak tengok situasi yang sesuai macam mana nak buat fake shot dan score goal, boleh baca entri “Koleksi Fake Shot And Goal PES 2012” ni.

Teruskan membaca EastbulletdotCom untuk lebih tutorial dan penceritaan mengenai PES 2012. Boleh juga langgan dengan emel untuk ketahui perkembangan terbaru blog EastbulletdotCom. Terima kasih semua!

Terima Kasih Pada Yang Sertai Projek Design Header Percuma

projek-header

Semester baru dah start weyh!! Fokus-fokus.. Sepanjang cuti semester yang lepas EB cuba untuk menghabiskan masa dan contribute something dari blog EastbulletdotCom ni. Jadi terlintas di fikiran untuk membuat Projek khas untuk blog EastbulletdotCom. Pada mulanya ingat nak buat Projek Ubahsuai Template Blog Percuma, tapi rasa macam itu terlalu advance sebagai permulaan. Jadi, EB rasa baik bermula dengan something simple iaitu Membuat Header Blog Secara Percuma.

Pada mulanya Projek ni kurang mendapat sambutan. Mungkin sebab tiada langsung usaha promosi dari EB sendiri. Pernah juga sekali dua kongsikan Projek Design Header ni di group-group blogger. Tapi masih tak dapat sambutan. Mungkin ramai blogger yang suka buat sendiri dari orang tolong kot. Mana lah tahu. Hari demi hari, akhirnya dapat satu emel dari seorang blogger perempuan yang ingin sertai Projek #1 EB ni. Rasa teruja sangat, tanpa fikir panjang terus designkan apa yang dia mahu. Bila dah siap, emel semula blogger tersebut. Tunggu punya tunggu tak dibalasnya. Mungkin emel tersebut salah letak.

Selepas kejadian tu, EB tambah syarat supaya siapa yang mahu join projek design header percuma ni kene reply dulu emel yang diberikan. Lepas tu tak berlakulah kejadian seperti sebelum ni. Secara puratanya lebih ramai blogger perempuan yang sertai Projek #1 Design Header EB ni.

Berikut adalah blogger yang telah sertai Projek Servis Design Header Percuma EastbulletdotCom dan menggunakan header tersebut :

EB ambil peluang ni untuk menyatakan ucapan penghargaan kepada semua blogger yang sudi join Projek Design Header Percuma EastbulletdotCom ni. Segala salah silap, terkasar bahasa ataupun design yang tak memuaskan hati EB mohon maaf. Tak lupa juga pada yang baru tahu tentang Projek EB ni tapi terpaksa ditolak permohonannya. InsyaAllah, cuti semester akan datang EB akan sambung semula Projek Design Header Percuma ni. Jadi terus kunjungi EastbulletdotCom dan jangan lupa untuk Like Fanpage EastbulletdotCom untuk ketahui informasi terkini mengenai blog EB.com.

*dalam senarai blog di atas, ada yang tak di-link kan adalah sebab mereka tak gunakan dah header yang dibuat tuh. sangat kecewa… mungkin kualiti masih rendah. perlu diperbaiki!!!

Tutorial Tukar Background Untuk Menu Jenis Bar

Ini merupakan tutorial yang berkait rapat dengan entri sebelum ini iaitu Tutorial Effect Glossy Background Image Untuk Menubar. Bila nak ada background, baru la belajar macam mana nak pasang kan? Sebelum teruskan membaca entri kali ini, EB nak terangkan bahawa menu ada banyak jenis. Menu bar contohnya adalah seperti pada blog EastbulletDotCom ini sendiri. Satu lagi jenis menu yang selalu diguna blogger adalah jenis menu tab, dan contohnya adalah seperti di blog Lionteen. Memang kelihatan macam lebih kurang je, tapi hakikatnya dua jenis yang berbeza. Banyak lagi jenis menu lain macam dropdown, vertical text, horizontal text. Jadi buat masa sekarang ni, entri ni mengenai tutorial untuk tukar background adalah untuk jenis menu bar.

Ok jom kita teruskan tutorial kali ni. Dalam tutorial ini EB gunakan browser Google Chrome. Dan blog kedua EB sebagai contoh : http://eastbullet-shots.blogspot.com/

Tutorial Menukar Background Untuk Menu Jenis Bar

Sebelum menukar background menu jenis bar, kita kene tahu dulu saiz dan di mana kedudukannya. Oleh itu, buka laman blog masing-masing. Right-Click pada mana-mana bahagian menu sedia ada. Kemudian tekan “Inspect Element”.
Akan keluar satu tab baru di bawah dan beberapa line code akan dihighlight bewarna biru.

Disekitar baris code tu, kita dapat lihat macam-macam code tag yang berada di situ contohnya <div>, <ul>, <li>. Gerakkan pointer mouse pada tag code-tag code tersebut sambil tu kita lihat di atas iaitu pada bahagian menubar di blog. Sekiranya ada highlight biru yang memenuhi sepenuhnya bahagian tersebut, bermakna itu ada baris code yang kita perlu ubah. Biasanya bahagian yang perlu diubah akan ada <ul>. Untuk memastikan bahagian itu adalah yang betul, kita lihat pada bawah sebelah kanan tu akan ada bahagian yang boleh kita hilangkan tick, cuba hilang kan tick pada baris “background” dan lihat apa yang berlaku. Kalau hilang background pada menu tersebut, maka betullah baris code itu yang perlu diubah.

tukar background menu blog
tukar background menu blog

Sekarang ni kita bolehlah ke ruang edit HTML untuk blogspot dan Editor untuk wordpress. Sebagai contoh dalam blog kedua EB ni, background pada asalnya bewarna putih, dan EB nak tukarkan pada warna kuning. Jadi apa yang perlu lakukan tukar kan baris code “background” tu. Search pada edit HTML ( Crtl + F ) ¬†dengan carian .tabs-inner .widget ul .

tukar background menu blog

Tukarkan baris pada “background” tu kepada seperti yang ditunjukkan di bawah :

.tabs-inner .widget ul {
background: #ffff00;
border-bottom: $(tabs.border.width) solid $(tabs.border.color);
margin-top: $(tabs.margin.top);
margin-left: -$(tabs.margin.side);
margin-right: -$(tabs.margin.side);
}
tukar background menu blog
contoh sebelum dan selepas background menu diubah

Jika mahu tukar background menu kepada image seperti yang EB telah tunjukkan dalam Tutorial Membuat Glossy Imej Untuk Background Menu Bar, upload image terdahulu (Cara dapatkan url image untuk blogspot ) kemudian, tukar baris code nya akan jadi seperti di bawah :

.tabs-inner .widget ul {
background: url(URL KE IMAGE) repeat-x;
border-bottom: $(tabs.border.width) solid $(tabs.border.color);
margin-top: $(tabs.margin.top);
margin-left: -$(tabs.margin.side);
margin-right: -$(tabs.margin.side);
}
tukar background menu blog
contoh sebelum dan selepas background menu diubah

Banyak lagi yang boleh diubahsuai dengan keadaan menu kita ni. Sebagai contoh lain, kalau nak ubah warna menu bila di klik pun boleh. Tapi EB nak pesan awal-awal, kalau nak godek-godek template blog tu jangan la terlalu berlebih. Fokus adalah lebih kepada content, template hanya untuk memudahkan pembaca. Sampai di sini sahaja Tutorial Menukar Background untuk menu jenis bar. Teruskan membaca dan mengikut blog EastbulletdotCom.