Skip to main content

Tutorial Melukis Menggunakan Pen Tool Adobe Photoshop

Kembali dengan tutorial adobe photoshop di EastbulletdotCom. Kali ini kita akan pelajari cara untuk melukis menggunakan adobe photoshop. Disebabkan EB bukanlah orang yang pandai melukis, biasanya EB akan amik vector image yang ada di google dan manipulate dengan photoshop. Jadi untuk tutorial melukis dengan photoshop ini, kita akan fokus pada penggunaan pen tool. EB juga ada sediakan satu vector image monkey yang diambil dari carian google image.

Sample Monkey Vector

sample monkey vector

Sebelum teruskan dengan tutorial melukis menggunakan pen tool photoshop ini, berikut ialah hasil yang anda akan peroleh jika mengikut tutorial ini satu persatu. Kita buat kepala je dulu ye. Badan nanti anda buat la sampai habis.

tutorial melukis kartun

Tutorial Melukis Menggunakan Pen Tool Versi Video

Tutorial Melukis Menggunakan Pen Tool Versi Gambar

Untuk melukis menggunakan pen tool ini mungkin agar sukar pada mulanya, terutamanya pada bahagian untuk membuat lengkungan. Harap dapat follow tutorial ni sampai pandai ye!!

tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool
tutorial melukis pen tool

Selesai sudah tutorial melukis dengan pen tool adobe photoshop ni. Selepas ni anda boleh teruskan dengan bahagian yang lain-lain atau pun boleh je guna image lain. Kita akan belajar mewarna pulak lepas ni. Tapi kalau rasa nak cuba cara yang lebih kurang sama untuk warnakan gambar, boleh rujuk pada tutorial ubah warna dalam gambar dengan adobe photoshop ni.
Diharapkan anda dapat memahami menggunakan pen tool photoshop untuk melukis. Sekiranya ada mana-mana bahagian yang tidak faham, sila komen di bawah. Jangan lupa untuk like, +1 dan tweet post ini jika kelapangan!! Teruskan membaca dan memberi sokongan pada blog EastbulletdotCom untuk tutorial dan info yang lain. Terima kasih!

tutorial

eastbullet

Nama diberi Naim namun nama samaran eastbullet digunakan. Masih seorang pelajar. Meminati bidang IT, coding, photoshop dan games. Meluangkan lebih dari 3 jam menggunakan internet. Sebarang pertanyaan boleh emelkan pada na_fajr_mcr@yahoo.com

7 thoughts on “Tutorial Melukis Menggunakan Pen Tool Adobe Photoshop

        1. owh.. senang je.. buat macam cara yang sama di atas ni.. cuma yang beza dia time right-click tuh. kalau kat atas kita right-click, then tekan “Stroke Path”.. tapi sekarang ni tukar, right-click, then tekan “Make Selection”.. then Ctrl+C and Ctrl+V je.. copy paste je la..

Leave a Reply