Skip to main content
tutorial mewarna lukisan

Tutorial Mewarna Lukisan Dengan Adobe Photoshop

Tutorial ini adalah merupakan tutorial kesinambungan dari tutorial melukis menggunakan pen tool dengan adobe photoshop. Setelah belajar melukis, hari ini kita akan belajar mewarna pula dengan adobe photoshop. Tutorial mewarna ini menggunakan langkah yang singkat dan mudah. Mungkin bagi sesiapa yang dah lama ikut tutorial-tutorial di blog eastbuletdotcom ni, rasa macam dah belajar je cara-cara yang ditunjukkan.Baiklah, hasil dari mengikuti tutorial ini adalah seperti di bawah.

tutorial mewarna lukisan

Tutorial Mewarna Lukisan Versi Gambar

Tanpa berlengan lagi, jom ikuti tutorial ini. Harap dapat perhati betul-betul text antara image kerana EB akan tulis sebarang maklumat tambahan di situ.

tutorial mewarna lukisan
Sharpen edge ini dilakukan pada layer outline. Ini supaya outlinenya akan jadi lebih sharp, dan memudahkan tujuan mewarna lukisan.
tutorial mewarna lukisan

tutorial mewarna lukisan
Untuk magic wand tool ini, kadang-kadang akan select benda yang kita tak nak. Contohnya dia akan terselect keseluruhan kawasan. Cara nak atasinya adalah dengan pergi semula pada layer Outline, dan pastikan kawasan tu ditutup dengan betul outlinenya. Guna semula brush dan sambungkan outline yang rasa terputus.
tutorial mewarna lukisan
tutorial mewarna lukisan
Gambar di bawah ini telah ditambah shading dan highlight. EB tak tunjukkan dalam versi gambar sebab susah sikit nak terangkan, dan hasilnya tak berapa kelihatan. Hanya akan ditunjukkan dalam tutorial versi video.
tutorial mewarna lukisan

Amacam? Mudah je kan nak mewarna dengan adobe photoshop ni kan? Antara poin yang penting dalam tutorial mewarna ini adalah :

  • semasa membuat outline, garis putus-putus mungkin akan terkeluar
  • expand selection penting kerana mungkin bila kita warna, warna tersebut tak betul-betul memenuhi ruang yang kita mahu.
  • susunan layer juga penting. Pastikan layer outline berada di paling atas. Selain itu, asingkan layer mengikut warna atau kawasan supaya mudah untuk kita melakukan perubahan di masa hadapan.

Diharap rakan-rakan yang membaca dapat memahami dan mengaplikasi tutorial mewarnakan lukisan dengan adobe photoshop ini. Sebarang kesulitan atau pertanyaan boleh maklumkan dalam komen di bawah. Jangan lupa klik like, +1 ataupun tweet entri ini sebagai tanda sokongan kepada EastbulletdotCom. Teruskan membaca blog EastbulletdotCom untuk lebih info dan tutorial-tutorial yang akan dikongsikan kan. Terima kasih..

tutorial

eastbullet

Eastbullet nama samaran dari nama sebenar Naim. Merupakan seorang pekerja 8 pagi – 5 petang. Meminati bidang IT, coding, photoshop dan games. Meluangkan lebih dari 3 jam menggunakan internet.

Leave a Reply