Skip to main content

Tutorial Java 1 : Keperluan Asas Mempelajari Java

Untuk mempelajari bahasa pengaturcaraan Java tidak memerlukan kemahiran-kemahiran yang tinggi. Cukuplah sekadar tahu menggunakan komputer, dan tahu menaip. Sekiranya mempunyai pengalaman dalam bahasa pengaturcaraan yang lain seperti C#, C++ adalah satu kelebihan atau bonus kerana kebanyakkan bahasa pengaturcaraan menggunakan konsep yang sama cuma “term” atau “syntax” yang berbeza. Sebelum kita pergi lebih lanjut, dalam topik […]

Read More

Persatuan, Kelab Dan Aku

Selagi bergelar mahasiswa, pelbagai peluang yang perlu aku ambil untuk memperoleh pengalaman sebelum menempuhi alam pekerjaan. Pada 19 Mac 2012, aku segera mengambil peluang terbesar dalam hidup aku dengan menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat UPM. Ini boleh dikatakan satu peluang untuk “mencantikkan” resume aku. Aku digandingkan dengan 16 orang mahasiswa […]

Read More

Tahun 2012 Di EastbulletdotCom

Tahun 2012 merupakan tahun yang amat perlahan bagi blog EastbulletdotCom ini. Sepanjang tahun 2012, hanya 30 posts baru yang dibuat, menjadikan total posts kini adalah 129 posts sahaja. Sikit sungguh jika nak dibandingkan tempoh dua tahun blog EastbulletdotCom. Entri yang paling mendapat banyak komen pada tahun lepas pula adalah entri tutorial iaitu Tutorial Transparent Header […]

Read More

tutorial mewarna lukisan

Tutorial Mewarna Lukisan Dengan Adobe Photoshop

Tutorial ini adalah merupakan tutorial kesinambungan dari tutorial melukis menggunakan pen tool dengan adobe photoshop. Setelah belajar melukis, hari ini kita akan belajar mewarna pula dengan adobe photoshop. Tutorial mewarna ini menggunakan langkah yang singkat dan mudah. Mungkin bagi sesiapa yang dah lama ikut tutorial-tutorial di blog eastbuletdotcom ni, rasa macam dah belajar je cara-cara […]

Read More