Tutorial Tukar Background Untuk Menu Jenis Bar

Ini merupakan tutorial yang berkait rapat dengan entri sebelum ini iaitu Tutorial Effect Glossy Background Image Untuk Menubar. Bila nak ada background, baru la belajar macam mana nak pasang kan? Sebelum teruskan membaca entri kali ini, EB nak terangkan bahawa menu ada banyak jenis. Menu bar contohnya adalah seperti pada blog EastbulletDotCom ini sendiri. Satu […]

Tutorial Membuat Glossy Imej Untuk Background Menu Bar

Kebanyakkan dari pemerhatian EB, ramai blogger gemarkan guna background menu yang comel-comel belaka. Especially perempuan lah kan. Dengan doodle nya lagi. Tapi dalam entri ini EB bukan nak tunjukkan cara buat doodle comel atau menu tab comel. EB akan kongsikan tutorial membuat image effect glossy background untuk menubar menggunakan adobe photoshop. Tutorial ini amatlah ringkas […]

Tutorial Gerakkan Visitor Ke Mana-Mana Bahagian Dalam Blog

Dalam entri kali ini EB akan kongsikan satu lagi tutorial yang menarik untuk diaplikasikan iaitu tutorial menggerakkan visitor ke mana-mana bahagian di dalam blog. EB bahagikan tutorial ni kepada 2 bahagian, iaitu gerakkan visitor ke atas ( back to top ) ,dan gerakkan visitor ke bahagian yang kita nak sama ada dalam entri atau dalam […]

Tutorial Float Widget With Scrolling Text And Background Image

Float widget bukan sahaja boleh terdiri dari gambar-gambar atau iklan. Kita juga boleh menggabungkan scrolling text/tulisan bergerak untuk dijadikan float widget bersama background. Ianya boleh digunakan untuk menarik perhatian mengunjung membaca apa yang tertulis di situ. Sebelum ini EB ada sediakan tutorial float widget with image, kali ini ikuti pula tutorial float widget with scrolling […]

Tutorial Float Widget With Image

Float Widget adalah satu keadaan di mana widget yang kita letak akan sentiasa terapung di bahagian yang telah kita tentukan. Antara contoh terdekat float widget adalah seperti yang berada di atas kanan blog EastbulletdotCom ini.(widget ni mungkin dah dibuang pada masa anda baca entri ni). Biasanya float widget ni digunakan para bloggers untuk memaparkan iklan […]